Министар просвјете и културе Жељка Стојичић у посјети нашој школи

У оквиру посјете Зворнику, министар просвјете и културе Жељка Стојичић посјетила је, у пратњи градоначелника Зворника Бојана Ивановића, ЈУ Технички школски центар у Каракају.
 
Министарка је похвалила рад наше установе, прије свега у контексту усклађивања потреба привреде и тржишта рада и образовног система.
 
Директор школе Горан Грујић истакао је да је ова образовна установа, када год је то било потребно, имала подршку и разумијевање Владе Републике Српске. Грујић је додао да се разговарало о постигнутим резултатима и будућим пројектима, а потом су обишли кабинете који су опремљени уз финансијску подршку Министарства просвјете и културе.
 
Након посјете школи, гдје је министарки уручена и захвалница, уприличена је заједничка посјета Алумини, у којој велики број наших ученика обавља практичну наставу.
 
Госпођа Стојичић се у разговору са директором компаније, Зораном Стевановићем и његовим сарадницима, упознала са функционисањем практичне наставе наших ученика, која се одвија  у радионицама и производним халама највећег зворничког колектива.
 
- Када ученици ТШЦ редовно обављају практичну наставу и заврше школовање могу да добију посао у компанији „Алумина“ чиме и ово привредно друштво и друга предузећа, као и град Зворник, имају обучене кадрове за будући период. Обављајући практичну наставу ученици пролазе кроз све производне фазе и имају прилику да уче и да ако желе, могу да остану и да раде у „Алумини“ – рекла је Стојичићева, додајући да на тај начин и ово привредно друштво, али и друга предузећа, као и град Зворник, имају обучене кадрове за будући период.

Према њеним ријечима, „Алумина“ је прави примјер када је у питању извођење практичне наставе у привредним субјектима у Републици Српској и да је ово добар спој привреде и образовања.

Директор компаније „Алумина“ Зоран Стевановић каже да је веома важна добра комуникација између привреде и образовних установа, те да је „Алумина“ препознала важност улагања у младе кадрове.

- Наш циљ је да се кроз сарадњу са Техничким школским центром, али и другим образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови, који ће бити потребни овој фабрици, а посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада – истиче Стевановић.

Према његовим ријечима, тренутно 60-так ученика из ТШЦ похађају практичну наставу у овој фабрици и свима њима ће, како је рекао, бити омогућено да, након успјешно завршеног школовања, већ од 1. септембра обаве приправнички стаж у „Алумини“.

- Сви они који се покажу током приправничког стажа, добиће шансу за запослење у овој фабрици – истакао је Стевановић, наводећи како је потребно најмање четири до пет година радног искуства да би се добио један озбиљан електричар, металостругар и слично.

Он је рекао да на овај начин „Алумина“ припрема младе кадрове који ће наслиједити врсне мајсторе које данас има ова компанија, с обзиром да ће, како је истакао Стевановић, у наредних пет година више од 200 радника фабрике отићи у пензију.
 
Фото фалерију можете погледати на нашим званичним Facebook и Instagram страницама.
 
Прочитано 316 пута Последњи пут измењено 21 мар 2024

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;