Изузетни услови за извођење практичне наставе у "Алумини"

Компанија „Алумина“ је прави примјер дуалног образовања и сарадње образовних установа и привреде, истакнуто је на састанку представника менаџмента „Алумине“, Привредне коморе Републике Српске и Јавне установе Технички школски центар Зворник.

У радионицама и производним халама „Алумине“ већ годинама практичну наставу успјешно похађају ученици занатских занимања из Техничког школског центра у Зворнику, гдје уз изврсне мајсторе стичу знање и драгоцјено искуство.

Руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике Привредне коморе РС Александра Михајловић-Билић каже да је „Алумина“ обезбиједила изузетне услове  ученицима за извођење практичне наставе.

- Ово је један изузетан и свијетао примјер када је у питању извођење практичне наставе у привредним субјектима у Републици Српској, рекла је Михајловић-Билић и додала да је седам представника „Алумине“ прошло обуку за менторе практичне наставе по чему су најбројнији у Српској. Она је рекла да је Привредна комора у претходној години почела са конкретизацијом овлашћења која су Законом о средњем образовању дата овој привредној асоцијацији, а који се тичу дуалног образовања и организације практичне наставе у привредним друштвима.

Директор Техничког школског центра у Зворнику Горан Грујић каже да је сарадња са „Алумином“ од вишеструког значаја за ову установу и њене ученике.

- Нарочито добру сарадњу са „Алумином“ имамо посљедњих неколико година. Са развојем ове фабрике, развија се и наша сарадња. Тренутно 49 ученика из електро и машинске струке похађа практичну наставу у „Алумини“  каже Грујић,  додајући да је ова компанија уложила доста материјалних и људских ресурса у организацију практичне наставе.

У менаџменту „Алумине“  кажу да је веома важна добра комуникација између привреде и школства и да је „Алумина“, као друштвено одговорна компанија, препознала важност улагања у младе кадрове.

- Наш циљ је да се кроз сарадњу са Техничким школским центром, али и другим образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови, који ће бити потребни овој фабрици. Посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада,  каже Славиша Милић, директор Одржавања у компанији „Алумина“.  Истиче да су за „Алумину“ веома битни људски ресурси и кадрови који ће моћи одговорити будућим изазовима у остварењу пословних циљева компаније. Милић наглашава да је „Алумина“ прошле године, након завршеног школовања, запослила 15 ученика Техничког школског центра, који су показали добре резултате током практичне наставе у овој фабрици и да су ови млади људи наставили са успјешним доказивањем и на својим радним мјестима.

извор: Радио Освит

Прочитано 619 пута Последњи пут измењено 24 мар 2022

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;