Грујић: Средњошколци су озбиљно схватили ситуацију

Прошла је прва седмица у којој се и у средњим школама примјењује нови вид наставе, тј. настава на даљину. Тим поводом екипа портала Зворник данас разговарала је са директором ЈУ Технички школски центар Зворник, Гораном Грујићем.

 Протекла је прва седмица наставе на даљину, какви су Ваши утисци?

 - Након ових неколико дана наставе на даљину може се рећи да су наставници и ученици овакав начин одржавања наставе прихватили много боље и спремније него што се очекивало. Веома озбиљно се приступило припремама иако смо имали само 3 дана од момента доношења одлуке о извођењу наставе на даљину за средње школе до почетка извођења исте.

Систем добро функционише, постоји неколико модела за реализацију наставе. У ЈУ Технички школски центар Зворник настава се изводи уз помоћ вибер група које су формиране за свако одјељење. Наставници у складу са важећим распоредом комуницирају са ученицима. Наравно ту су и мејл адресе наставника, Google Classroom и други сервиси које наставници користе, али је главна комуникација преко вибера.

 Каква је реакција ученика нови начин рада?

 - Ученици су веома активни током комуникације преко вибера, шаљу мејлове наставницима. Може се рећи да су неки ученици чак активнији током наставе на даљину него у школи. Свеукупно гледано ученици су веома озбиљно схватили ситуацију, те прихватили позив школе и министарства да заједно са наставницима ову школску годину заврше успјешно и на задовољство своје и својих родитеља.

 Сматрате ли да ће овај вид наставе утицати на квалитет знања које дјеца треба да усвоје и на који начин?

 - Без обзира на све предности модерних технологија постоје сегменти у настави који се једноставно не могу реализовати на овај начин. То се највише односи на лабораторијске вјежбе и практичну наставу као кључни дио наставе у трогодишњим занимањима. Међутим, с обзиром на чињеницу да ученици имају праксу у фирмама 2 од 3 школске године, 2 до 3 дана седмично, сматрамо да недостатак праксе у ових пар мјесеци неће много утицати на њихове компетенције.

 Сматрате ли да се наставни кадар добро снашао у новонасталој ситуацији и како школа као институација уопште функциоше у оваквим околностима?

- Новонастала ситуација показала је да наставници у основним и средњим школама итекако имају потребно знање за рад уз помоћ модерних технологија. Наравно, колегама који имају било какве потешкоће у раду на располагању увијек стоје стручни сарадници и управа школе. Без обзира на тренутну ситуацију, школа ради, издајемо потребна документа грађанима, наравно уз строго поштовање мјера прописаних од стране Владе Републике Српске, ресорног министарства и Градског штаба за ванредне ситуације.

извор: Зворник Данас

Прочитано 2628 пута Последњи пут измењено 30 мар 2020

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;