Због WhatsApp Wеbа, интернет преплављен лажним десктоп верзијама WhatsAppа

Позив на опрез Позив на опрез Фото: Shutterstock

Када је WhatsApp недавно објавио да ће корисници популарне мобилне апликације ову услугу моћи да користе и на рачунарима, сајбер криминалци су препознали прилику да интересовање стотина милиона корисника ове апликације за ову вест искористе за ширење малвера.

WhatsApp је 21. јануара саопштио да за апликацију за мобилне платформе која тренутно има 700 милиона корисника, сада постоји и wеb клијент који се може користити у Google Chromu.

Из WhatsAppa су тада објаснили да је wеb клијент само wеb страница која одражава оригинални садржај који се и даље чува на телефону.

Претпостављајући да многи корисници неће сасвим разумети шта је то ново што уствари нуди WhatsApp, сајбер криминалци су почели да нуде корисницима да преузму десктоп верзије апликације.

Фабио Асолини из Kaspersky Laba пронашао је на интернету мноштво таквих примера, а потенцијалне жртве су корисници WhatsAppa из свих делова света.

То није новост, јер су и пре него што је WhatsApp понудио корисницима WhatsApp Wеb, корисници добијали поруке у којима им се нудила наводна десктоп верзија апликације. Сада када је WhatsApp заиста на десктопу, криминалци су се вратили старим триковима.

У Бразилу, сајбер криминалци нуде корисницима да преузму WhatsApp за Windows, иза чега се крије покушај ширења банкарских тројанаца. У ту сврху користи се неколико домена, од којих су неки активни, а други чекају свој ред.

У једном другом случају, криминалци покушавају да намаме кориснике лепим дизајном, нудећи им додатак за Chrome који нема никакве везе са WhatsApp Wеb.

Асолини је приметио и неке незваничне десктоп верзије WhatsAppa које се нуде корисницима који говоре арапски и шпански. На арапском се нуди “WhatsApp Plus”, а на шпанском “WhatsApp Spy”. Да би корисници могли да преузму ову другу апликацију, морају да оставе свој број мобилног телефона. Криминалцима је он потребан да би претплатили кориснике на премиум сервисе због којих ће им рачуни бити већи а уз то ће добијати и нежељене поруке. Спам поруке нису неуобичајене на WhatsAppу јер спамери већ одавно користе овај сервис.

На жалост, није могуће блокирати поруке које долазе од непознатих на WhatsAppу. Све што се може урадити је да се блокира пошиљалац након што стигне нека таква порука.

И на крају, без обзира како вам изгледа нека понуда, прави WhatsApp сервис можете наћи на https://web.whatsapp.com/. Све остало би требало избегавати.

informacija.rs

Прочитано 2414 пута Последњи пут измењено 04 феб 2015
Више из ове категорије Упозорење корисницима Фејсбука »

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;