Професор Станислав Томић издао књигу афоризама

Из штампе је недавно изашла књига афоризама „Умњаци израстају касније“, аутора Станислава Томића, професора и некадашњег ученика наше школе.

Књига афоризама изашла је у издању зворничке Народне библиотеке и музејска збирке.

Томић је рекао да је књига настала од афоризама које је написао у протекле три године, истичући да се у књизи налази више од 300 афоризама, које је од укупно 1.500 изабрао угледни афористичар и стручни консултант на овом издању Јово Николић.

Подсјетивши да су му до сада издавачи били из Бањалуке и Београда, Томић је рекао да га радује чињеница да је ово његова прва књига којој је идавач из Зворника – Народна библиотека и музејска збирка.

„Ако књига треба да носи неку поруку и да нечему учи, онда је поента у томе да се људи преко ове врсте стваралаштва уче да креативно и критички промишљају своју збиљу“, рекао је новинарима Томић и нагласио да смо у ери интернета и друштвених мрежа, преко јавних коментара који свакоме стоје на располагању, свједоци вулгаризације критичког дискурса.

Томић каже да оваква штива зато треба да покажу да се то може и другачије.

„’Умњаци израстају касније, то је накнадна мудрост’. С једне стране сви смо генерали послије битке, а с друге стране немамо ни стрпљења да сачекамо да неке ствари дођу на своје мјесто“, рекао је Томић.

umnjaci-izrastaju-kasnije

Рецензент Саво Мартиновић сматра да књига „Умњаци израстају касније“ има један вид естетског, господственог наратива, у којој нема запетих негирања туђих вриједности или судова.

Мартиновић је у рецензији написао да су ријечи биране из богатог ауторовог лексикона, док се ријечима или реченицама које прикривају поенту, кад је открије, читалац посебно озари.

Александар Чотрић је у својој рецензији написао да у књизи пријатно изненађује изуетно богата и разноврсна скала ауторових тематских интересовања, која, између осталог, укључује политику; /“Политичари су људи од духа. Зато се њихов рад не види.“/; медији /“Рат се може добити без испаљеног метка, али не може без упаљеног телевизора.“/; брак /“Ако је жена крупнија онда муж спада у ситне кућанске апарате.“/

Чотрић сматра да афоризме не може да пише свако, јер је овај жанр привилегија људи од духа, морала, храбрости, образовања, креативности, отворености, истинољубивости, правичности, поштења, одговорности.. додавши да су све то особине које красе аутора књиге.

„Умњаци израстају касније“, четврта је Томићева књига, док је претходно објавио: „Зло, наопако и обрнуто“, „Хватање мисли“ и „Висина дубине“.

Томић је носилац признања „Сатирично перо“ за најбољи афоризам на 10. Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини, а добитник је и Вибове награде београдског листа Политика.

извор: Зворник Данас

Прочитано 831 пута Последњи пут измењено 13 феб 2022

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;