Други о нама: Занат "пеку" у "Алумини"

ЈУ Технички школски центар имао веома успјешну сарадњу са компанијом "Алумина", гдје 83 ученика ове школе редовно похађају практичну наставу.

Ученици ЈУ ТШЦ Зворник занат "пеку" у компанији "Алумина". Заједно са својим професорима, најмање два пута седмично, проводе у овдашњим фабричким халама, радећи на пословима који их очекује након завршене школе. 

Представници Техничког школског центра редовно су у контакту са ученицима на пракси и руководством компаније са циљем што бољег оспособљавања кадрова дефицитарних занимања. Директор ЈУ ТШЦ Зворник, дипломирани инжењер електротехнике, Горан Грујић, каже да ова зворничка школа ради по принципу дуалног образовања, јер ученици похађају теоријску наставу и редовно иду на праксу у радионице "Алумине", гдје примјењују теоријско знање и од старијих колега, додатно у пракси, науче вјештине будућег заната.

- ЈУ Технички школски центар Зворник има веома успјешну сарадњу са компанијом "Алумина", гдје 83 наша ученика редовно похађа практичну наставу. То је за нас изузетно битно, а посебно је важно за те младе људе који сутра треба да добију посао у струци за коју се школују - истиче Грујић, додајући да у "Алумини" практичну наставу имају ученици друге и треће године из четири профила занимања - електричари, вариоци, обрађивачи метала резањем и руковаоци грађевинских и претоварних машина.

Одржавање практичне наставе у једној од највећих производних компанија у Републици Српској, како кажу у ТШЦ, не само да ће повећати компетенције ученика на пољу знања и вјештина, него ће знатно утицати на њихов став према радном времену и правилима понашања у фирми..

Компанија "Алумина" подржала је прије двије године отварање Одјељења за занимање варилац у ЈУ ТШЦ Зворник, те понудила своје радионице за обављање практичне наставе и обезбиједила бесплатне аутобуске карте за ученике овог занимања. Грујић наглашава да је иницијативу за упис ученика за занимање варилац управо дала компанија "Алумина".

- Ученици овог занимања већ трећу школску годину практичну наставу изводе у радионицама "Алумине", гдје уз изврсне мајсторе стичу знање и драгоцјено искуство - казује Грујић, напомињући да се тренутно на пракси налази 23 ученика другог и трећег разреда, који се школују за будуће завариваче. 

 У ЈУ ТШЦ Зворник кажу да њихови ученици имају добре услове док су на практичној настави у "Алумини". Компаније им је, веле, обезбиједила заштитну опрему, а у току је и набавка различитих апарата за заваривање, које би само ученици користили. Директор Грујић се захваљује "Алумини" на на подршци и разумијевању за извођење практичне наставе и интересовање за занатска занимања, наводећи да је то прави примјер дуалног образовања и сарадње образовних установа и привреде. Како каже Грујић, ЈУ ТШЦ Зворник и највећи зворнички колектив сарађују од почетака рада фабрике, давне 1978. године, и многи ученици ТШЦ-а су, након школовања, своје прво радно ангажовање започињали управо у овој фабрици.

- Нарочито добру сарадњу са фабриком имамо посљедњих неколико година. Са развојем "Алумине", развија се и ова наша сарадња - наглашава Грујић, наводећи да ученици Техничког школског центра практичну наставу обављају и у другим зворничким привредним субјектима, али и код овдашњих предузетника, прије свега аутомеханичарским радионицама.

У менаџменту "Алумине" кажу да је веома важна добра комуникација између привреде и школства и да је "Алумина", као друштвено одговорна компанија, препознала важност улагања у младе кадрове.

- Наш циљ је да се кроз сарадњу са Техничким школским центром, али и другим образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови, који ће бити потребни овој фабрици. Посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада - каже др Зоран Обреновић, помоћник директора за техничка питања у "Алумини". Он каже да су за компанију веома битни људски ресурси и кадрови који ће моћи одговорити будућим изазовима у остварењу пословних циљева, те да је, стога, веома важно да фабрика обезбиједи квалитетну радну снагу, додајући да "Алумина", њени ресурси и људски потенцијали, могу доста помоћи ученицима у стицању потребног знања.

УПИСНА ПОЛИТИКА

На недавној сједници Привредног савјета Града Зворника разматрала се и уписна политика у овдашње средње школе, при чему је оцијењено да је неопходно да се успостави однос између школа, привредника и Градске управе како би се боље планирало школовање кадра који недостаје зворничкој привреди.

- Сви заједно морамо бити фокусирани на овом питању како би привреда имала кадрове који су јој потребни, односно да ученици лакше дођу до привредних субјеката и запослења након завршеног школовања - наводи Грујић.

Он каже да је ТШЦ формирао савјетодавно вијеће кога чине представници Градске управе Зворник, локалних фирми и Завода за запошљавање, гдје ће се, прецизира Грујић, дефинисати план уписа ученика за наредну школску годину.

- Желимо да на основу понуђених занимања изаберемо оно што би привреди било најпотребније - истиче Грујић, подсјећајући да се млади све више опредјељују за занимања која им нуде брзо запослење.

извор: Алумина информатор

Прочитано 2075 пута Последњи пут измењено 17 јан 2020

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;