Позоришна представа као шетња кроз Кочићево дјело

Ученици ЈУ Техничког школског центра из Зворника, извели су синоћ, у Дому омладине, представу „Знам ја, народе мој“, којом су се пријавили на конкурс за избор најбоље позоришне представе у Републици Српској, под називом „Петар Кочић на школској позорници“.

Конкурс је расписало Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ Републике Српске, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, поводом стотину година од смрти књижевника Петра Кочића.

Предсједник СПКД „Просвјета“ града Зворника, Раде Перић, рекао је да су се ученици зворничког Техничког школског центра пријавили на конкурс „Просвјете“ са овом позоришном представом, додавши да је цијели ток представе сниман, након чега ће бити достављен „Просвјетином“ жирију у Бањалуку на оцјену.

„Кочић је један од најзначајнијих српских писаца, који је заслужан за очување српског језика и писма и зато се у његову част и захвалност и обиљежава сјећање на Петра Кочића“, објаснио је Перић и истакао да је циљ овог пројекта да се сачува од заборава све оно што је у књижевном изразу оставио Петар Кочић.

Сценариста представе „Знам ја, народе мој“, Милош Варда, појаснио је да се ради о представи чији је основ укупно књижевно и животно дјело Петра Кочића.

„Покушали смо колико је то могуће, да то не буде класична представа, него шетња кроз Кочићево дјело, укључујући монологе, пјесме, драме и друге облике богатог књижевног опуса овог писца“, рекао је Варда и додао да је у пројекат укључено двадесетак ученика.

Подсјетивши да ће материјал са вечерашње представе бити достављен „Просвјети“ у Бањалуку, Варда је рекао да за сада нико од учесника предстве не размишља о награди, него само о квалитетном извођењу и дочаравања Кочићевог дјела.

„Не би нам сметало неко признање да знамо да смо урадили нешто корисно“, истакао је Варда, који је и професор спрског језика у ЈУ ТШЦ Зворник.

Он је подсјетио да ће представа бити поново изведена 15. децембра у Бањалуци, када ће жири прогласити побједника и завршити овај пројекат.

Директор Техничког школског центра, Горан Грујић, рекао је да Актив професора српској језика, који је иницирао ову представу, заједно са ученицима-талентованим глумцима ове школе већ неко вријеме активно и марљиво ради на припреми овог великог пројекта.

„Није мала ствар правити намјенску представу и на прави начин обиљежити вијек од смрти једног од највећих српских писаца“, додао је Грујић.

Извор: Зворник данас

Прочитано 2261 пута Последњи пут измењено 24 нов 2016

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;