Опасности при употреби пиротехнике

Опасности при употреби пиротехнике Фото: ЈУТШЦ

ЈУ Технички школски центар Зворник је у сарадњи са Полицијском станицом Зворник организовао предавање на тему "Опасности при употреби пиротехнике" за ученике првих разреда.

Циљ предавања је био да се деца школског узраста што боље упознају са свим могућим претњама и последицама до којих може доћи неправилном употребом или нелегалном набавком пиротехничких средстава.

Уводну реч имао је школски полицајац и покретач комплетне акције Брано Ђурђевић, који је у кратким цртама ученицима презентовао циљ предавања и упознао их са предавачима: помоћником командира ПС Зворник Адмиром Мехидићем и инспектором Душаном Трифуновићем, коме је тема предавања управо и ужа специјалност.

Инспектор Трифуновић је објаснио ученицима да у Зворнику постоје две регистроване радње за продају пиротехничких средстава и саветовао их да, уколико већ желе да користе пиротехнику, обавезно набављају у званичним продавницама. Навео је и неколико разлога за то, а пре свега јер су ти производи претходно проверени и тестирани, за разлику од оних који се могу нелегално набавити на улици или другим местима. У наставку излагања ученике је упозорио на опасне повреде које се дешавају услед неправилног руковања или због лошег квалитета самих пиротехничких средстава. Да би утисак био што упечатљивији, ученици су могли на видео презентацији да виде како страшно изгледају те повреде.

Помоћник командира Адмир Мехидић говорио је о законским последицама које су предвиђене за непрописну употребу пиротехнике. Из његовог излагања ученици су сазнали да се петарде могу употребљавати само на чистим површинама и да је строго кажњиво бацати их према људима или животињама. Исто тако, прекршајне пријаве следе и уколико се пиротехничка средства користе у периоду од 15-17 часова поподне, као и од 22 сата, па све до 6 часова ујутру. Прописане казне су од 300-900КМ за децу и од 500-1000КМ за родитеље.

 

На крају предавања, полицајци су одговарали на питања која су постављали ученици.

 

 

Прочитано 2019 пута Последњи пут измењено 23 дец 2015

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;