Дипл. правник Александар Јокић

Дипл. правник Александар Јокић Фото: ЈУТШЦ

Драги, надам се будући ученици, Техничког школског центра Зворник у Каракају, Каракај бб (у даљем тексту: ТШЦ Зворник) узимајући у обзир тренутно стање образовног система Републике Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, као и целокупан систем вредности тј. социолошку слику и стање друштва у којем живимо, циљ мог обраћања јесте да покажем реалну слику и значај коју ТШЦ Зворник има у образовању.

Након завршене основне школе у Републици Србији, школске 2003/2004 године уписао сам средњу саобраћајну школу у ТШЦ-у дипл. правник Александар ЈокићЗворник, смер „Техничар ПТТ саобраћаја“, који је те године био нови смер. Пре него што сам уписао средњу саобраћајну школу у ТШЦ-у Зворнику, имао сам предрасуде о тој установи. Међутим, уз одличан колектив, супер друштво и феноменалан однос са професорима и целокупним особљем ТШЦ-а Зворник, врло брзо сам спознао да је реч о организованој  школи са одличним теоријским и практичним програмом и планом рада, који пружа услове и темељ за лепу перспективу. Поред лепе будућности, ТШЦ Зворник ми је остао у још лепшем сећању.

У првој школској години стечено основно знање, у наредним годинама проширено је стручним знањем у области ПТТ саобраћаја, који карактерише занимљив рад са савременим средствима комуникације.

По мом личном мишљењу значај и вредност ТШЦ-а Зворник јесте повезаност теоријског знања и практична примена претходно стеченог знања. Успешан практичан рад на часовима омогућен је захваљујући одличним условима које је омогућила сама установа и то:

- простране учионице које олакшавају истовремени рад великом броју ученика;

- компјутери, пратећи софтверски програми и друга неопходна савремена средства комуникације;

- квалификовани професори са занимљивим програмом рада и сл.

Поред напред наведених карактеристика ТШЦ-а Зворник, оно што је можда и највећа предност ове школске установе јесте могућност ученика да развијајају сопствену и критичку мисао. За разлику од већине других школских установа овог степена које свој програм и план рада спроводе шаблонски и без могућности ученика да развијају сопствене умне способности, професори ТШЦ-а Зворник настоје да своје искуство и знање пренесу на занимљив начин, остављајући могућност ученицима да изнесу своје критике.

Да се период средње школе, као најлепши део живота, не би свео највећим делом на учење и школске обавезе, ТШЦ Зворник одликује и велики број факултативних секција (спортских, друштвених и сл.), кроз које ученици могу да покажу и развију таленат који поседују.

За разлику од мојих школских другарица и другова, који су се кроз даље школовање усавршили управо у области саобраћаја (друмског саобраћаја, ПТТ саобраћаја итд.) ја сам стицајем околности школске 2007/2008 године након успешног положеног пријемног испита уписао Правни факултет Универзитета у Београду, Република Србија.

Правни факултет Универзитета у Београду завршио сам у року, 2011. године. Пар месеци након дипломирања запослио сам се у адвокатској канцеларији у Београду и наредне 2 године радио као адвокатски приправник, а данас после положеног правосудног и адвокатског испита радим као адвокат.

Иако на први поглед моје средњошколско образовање, нема велике везе са универзитетским, мишљења сам да сам радну навику стечену у ТШЦ-у Зворник и критичко размишљање искористио на најбољи начин управо на факултету.

Дакле, управо су мој пример, али и пример великог броја ученика моје генерације, резултат успешног програма и плана рада ТШЦ-а Зворник. Сходно томе, надам се да ће ово моје искрено обраћања, као бившег ученика, послужити млађим генерацијама које након завршених основних школа доносе једну од најзначајних животних одлука и траже путоказ који ће им олакшати да донесу исправну одлуку и упишу жељене средње школе, а које ће им омогућити лепшу и бољу перспективу, што ТШЦ Зворник свакако јесте.

С поштовањем,

Александар Јокић, бивши ученик

Прочитано 2729 пута Последњи пут измењено 15 апр 2015

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;