Академија и изложба посвећени 100годишњици Првог свјетског рата Истакнут

Професори и ученици ЈУ ТШЦ који су припремили приредбу Професори и ученици ЈУ ТШЦ који су припремили приредбу Фото: ТШЦ

Зворничко Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и ЈУ Технички школски центар, уз покровитељство Општине Зворник, организовали су синоћ у друштвеном простору Основне школе „Свети Сава“ Академију посвећену Стогодишњици Великог рата и Изложбу фотографија и докумената Дринске дивизије.

Аутори Изложбе фотографија су историчари, Зоран Тошић и Горан Вилић из лозничког Музеја „Јадар“, док су ученици Техничког школског центра извели пригодне монологе, рецитације, драмске приказе и музичке дијелове, које су припремили са професорима Милошем Вардом, Снежаном Радаковић, Вером Јоловић, Иваном Влаховић и Радмилом Шобо.

Предсједник зворничке „Просвјете“ Радосав Перић рекао је су Академија и Изложба прилика за заједничко присјећање страдања милиона недужних људи и да се ода почаст борцима слободе.

- Тај рат је био страшан, а однио је око 15 милиона живота широм свијета и зато смо жељели да направимо Академију и Изложбу кроз које ћемо се сјетити свих тих невиних жртава и одати почаст свима онима који су допринели да добијемо слободу, са поруком да се такво зло више никада не деси. Драго нам је да ову Изложбу виде и Зворничани, обзиром да су многи из овога краја учествовали у Првом свјетском рату – истакао је Перић.

Тошић, који је управник Музеја „Јадар“ рекао је да је Изложба под називом „Дринска дивизија, од настанка до 1918. године“ обишла неколико градова у Републици Српској.

- Вечерас је у Зворнику, како ми кажемо враћа се тамо гдје је прије 100 година крварила и ратовала. Ова изложба је фотографски документарна, садржи фотографије војника Дринске дивизије и одређена документа које приказујемо кроз њу. Дринска дивизија је елитна српска јединица, она је створена 80-их година 19 вијека у вријеме кнеза Милана Обреновића, имала је четири пјешадијска пука, артиљеријски дивизион и пратеће јединице и прошла је најзначајнија и највећа ратишта и стратишта српске војске у претходних 100 година. Наиме, послије Балканских ратова у којима је учествовала, она је водила и жестоке борбе на Дрини у августу 1914. године на Гучеву, у септембру, октобру и новембру 1914. године на Церу, повлачила се преко Албаније, учествовала у пробоју Солунског фронта и освојила Кајмакчалан, што је можда једна од највећих побједа српске Војске. Побједоносно се вратила у земљу и 1. децембра 1918. године, заједно са Краљевином Србијом ушла у нову државу, Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Изузетни команданти су водили ову дивизију, поменућу првог њеног команданта, генерала Ранка Алимпића, касније пуковник Јован Мишковић, Никола Стевановић, Крста Смиљанић и наравно легендарни командант Павле Јуришић Штурм кога су војници толико цијенили да су многа дјеца послије рата добијали име по њему. Ова изложба је репрезент онога што смо радили читаву ову годину и у нашем крају њу је видјело доста ученика, прије свега, јер су нам они циљна група, и надам се да ће тако бити и у Зворнику – казао је Тошић.

Он је напоменуо да се у саставу Дринске дивизије налазило много момака са лијеве стране Дрине, те да се на Церу борило око 4.500 српских момака из тадашње окупиране БиХ, од којих је већина оставила живот, борећи се за мајку Србију.

- Дринска дивизија у свом постојању изгубила је око 30.000 војника који су сахрањено на три континента Европи, Азији и Африци, у 17 држава, на преко 250 гробаља, и по томе се види гдје су све стигли. На Изложби су објављени и оригинални документи, као што су Албанске споменице Момчила Гаврића, најмлађег војника Дринске дивизије, сјећања појединих официра и војника, одликовања, командни састав и прича о обичном војнику, српском „геџи“, који је у ствари јунак Првог свјетског рата – нагласио је Тошић.

Консултант Тошићу и Вилићу био је генерал Момчило Секулић који је урадио монографију о Дринској дивизији.

Изложба ће бити отворена до краја јануара 2015. године.

Слике са академије коју су припремили и извели професори и ученици ЈУ ТШЦ можете погледати овде.

Текст преузет са www.zvornikdanas.info

Прочитано 1922 пута Последњи пут измењено 17 јан 2015

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;